Gambar & Video : Kemalangan Kereta Api Dan Lori Tangki Minyak Di Sabah.

Assalammualaikum~

Hari ini kita dikejutkan dengan lagi dengan kemalangan maut yang melibatkan kereta api melanggar lori yang membawa minyak di Kota Kinabalu Sabah. Menurut sumber berita, setakat ni tiada kemalangan jiwa dilaporkan.

Ada yang cakap 18 maut, ada yang cakap 6 orang cedera, and the latest news, hanya seorang cedera patah kaki sebab terjun dari kereta api.






Untuk lebih gambar dan video, klik link kat bawah:



Tak Nak Komen, LIKE Pon Boleh :)

Sudah Baca Harap Balas :)

Video (Goals Highlight) : Kemenangan 6-1 Manchester City Ke Atas Manchester United 2011

Assalammualaikum~!

Yeay! Akhirnya jumpa video goal from Manchester City! Just enjoy it! Truly remarkable!!

First video - tanpa ulasan dan nama pemain.
Duration : 2 minutes.



Second video - player name included.
Duration : 1 minute

Tak Nak Komen, LIKE Pon Boleh :)

Sudah Baca Harap Balas :)

Video : Kemalangan Maut Marco Simoncelli Di MotoGP Sepang 2011

Assalammualaikum~!



Petang tadi rakyat Malaysia dan Itali dikejutkan dengan berita kemalangan maut mendiang Marco Simoncelli dan perlumbaan terpaksa dihentikan. Aku tak tengok lagi video kat bawah ni. Tak berani..Ada yang cakap sampai terbukak helmet mendiang,pastu kena rempuh pulak dengan pelumba lain (Colin Edward).


sumber : cikgu Dahlia 

Untuk menonton video penuh, boleh klik link kat bawah.

Tak Nak Komen, LIKE Pon Boleh :)

Sudah Baca Harap Balas :)

Tutorial : Cara Tukar Background Image Pada Blog

Assalammualaikum~

Rasanya ni tutorial kedua aku buat. Untuk tutorial pertama, boleh klik SINI. Macam hampeh je. Terabur habis! Haritu member aku ada mintak macam mana nak letak button facebook tu. Tapi, aku tak buat-buat pon. Bersalah betul rasa. Sebab baru aku tahu nak buat tutorial tak semudah yang disangka.

http://www.smileycodes.info


Memandangkan aku tengah rajin (tak de keje sebenarnya) dan baru lepas edit blog,nak kongsi cara tukar gambar background blog. Kat sini ada 2 cara.

Cara pertama: 


Jangan lupa backup template asal dulu. Butang kat atas belah kanan.

1. Login blogger, Template ---> Edit HTML ---> Tick pada Expand Widget Template.

2. Tekan Ctrl+F pada keyboard dan paste kod ni dalam kotak kecik tu.

body {

3. Nanti akan keluar macam ni kat bawah dia :

background: #FFFFFF ;
  margin: 0;
  padding: 0px;


4. So, nak tukar background image, edit dekat background tu. Macam code kat bawah ni, gantikan perkataan yang warna merah dengan image yang korang nak.

background: #FFFFFF url(LETAK LINK IMAGE)};
  margin: 0;
  padding: 0px;


5. Klik preview. Klau puas hati dan apa-apa error, klik save.

Kelebihan : Image akan loading dulu. Kalau korang perasan,bila bukak blog ni, akan keluar image putih kan? Tu sebab aku guna cara kedua. Rasanya boleh baiki dengan delete code background tu.

Kekurangan : Payah nak cari / lupa kalau dah lama tak edit blog (macam aku.)



Tak Nak Komen, LIKE Pon Boleh :)

Sudah Baca Harap Balas :)

Betul Ke Ikan Sardin Penyebab Kanser?

Assalammualaikum~!

Perasan tak sekarang banyak betul penyebaran cerita-cerita pelik kat facebook? Yang latest penyebaran ikan sardin penyebab kanser. Yang tak baca lagi, boleh baca kat bawah ni:

~~~BAHAYA SARDIN. ~~~ BACA! PENTING untuk PEREMPUAN!

Erm...terjumpa artikel ni setelah dinasihati seorang sahabat supaya berhenti makan sardin....ups, this is my last menu mkn sardin... cuba sedaya upaya...takut lak baca artikel di bawah :-
Penemuan menakjubkan. .JANGAN MAKAN SARDIN
Assalamualaikum wbh

Saya dilahirkan dari keluarga miskin. Ibu bapa saya mengusahakan kebun getah. Waktu kecil, apabila ibu atau bapa membeli ikan sardin dalam tin, ia seperti satu makanan mewah. Sejak kecil memang saya suka makan sardin. Apatah lagi kalau masakan sardin yang dimasak oleh arwah ibu. Walau pun saya suka makan sardin, namun tidak berpeluang makan dengan kerap maklumlah bagi keluarga saya ketika itu, ia dianggap mahal.

Harga ikan sardin dalam tin pada hari ini dikira amat murah. Dalam lingkungan RM3 – RM4 sudah dapat satu tin sardin bersaiz besar. Kalau nak dibandingkan dengan membeli ikan kembung segar di pasar, rasanya lebih mudah dan murah membeli ikan sardin dalam tin. Tidak perlu memproses buang perut dan membasuh dan membubuh garam dan kunyit. Pendek kata, kalau beli ikan sardin, buka penutup, potongkan sedikit bawang dan tumiskan dengan cili, dalam tempuh yang singkat sudah siap lauk ikan sardin.
Tabiaat suka makan sardin saya berterusan sesudah kahwin. Namun tidak kerap kerana isteri kurang gemar ikan sardin.

Setelah saya berkenalan dan berguru dengan arwah guru, barulah saya terpaksa berhenti terus dari makan ikan sardin. Arwah guru saya bertegas memberikan arahan kepada saya “JANGAN MAKAN IKAN SARDIN”. Satu ketika setelah lama tidak makan ikan sardin, sewaktu saya makan tengahari bersama arwah guru, saya sangat terliur untuk makan lauk ikan sardin. Saya mengambil sepotong ikan sardin. Selepas itu, arwah guru saya tidak mahu bercakap dengan saya untuk beberapa jam kerana sangat marah kepada saya kerana mengambil lauk ikan sardin.

Lama kelamaan saya terpaksa belajar untuk tidak makan lagi ikan sardin. Alhamdulillah dengan pengalaman yang Allah berikan sepanjang bersama arwah guru dan terlibat dengan beberapa kes orang yang suka makan sardin, akhirnya kini saya memandang sangat jijik ikan sardin. Saya tidak akan memakan karipap ikan sardin dan sandwic sardin yang dihidangkan setiap kali mesyuarat di pejabat saya.

Mari kita lihat ikan sardin. Sewaktu saya suka makan ikan sardin dahulu, saya sangat suka makan bahagian tulang ikan sardin kerana ia lembut. Bagaimanakah ikan sardin ini diproses sehingga semua tulangnya menjadi lembut??. Kalau kita membuat eksperimen sains yang mudah di rumah dengan merebus seekor ikan kembung selama 3 hari 3 malam secara berterusan, insya-Allah akan kita dapati bahawa tulang ikan kembung ini tidak akan lembut. Mari kita ubah eksperimen ini dengan menggunakan pressure cooker memasak ikan kembung tersebut selama 3 hari 3 malam juga. Keputusannya akan tetap sama, tulang ikan kembung ini akan tetap keras.

Apa yang ingin saya persoalkan di sini ialah mengapa tulang ikan sardin ini sedia lembut apabila dikeluarkan dari tinnya? Jawapannya ialah sudah tentu terdapat bahan kimia khas yang dimasukkan ke dalam tin ikan sardin ini yang telah bertindak balas dengan tulang ikan ini sehingga menjadikan tulang ini lembut. Mengikut arwah guru saya, bahan kimia inilah yang menjadi ancaman kepada manusia apabila mereka memakan ikan sardin.

Apakah ancaman kepada manusia apabila memakan ikan sardin? Pemerhatian pertama atau kes pertama yang gunakan sebagai bahan bukti buruknya amalan makan sardin ialah kes seorang jiran saya yang terpaksa dibuang keseluruhan rahimnya kerana ketumbuhan fibroid di dalam rahimnya. Semenjak sekian lama saya berjiran dengan hamba Allah ini, saya memang tahu melalui anak-anak saya yang kerap ke rumahnya bahawa hamba Allah ini memang gemar memakan ikan sardin dan mee maggi. Maklumlah bagi seorang wanita dengan kerjaya besar yang sentiasa sibuk dan tiada orang gaji, penyelesaian mudah ialah memasak nasi berlauk ikan sardin dan kalau ingin lebih ringkas, stok mee maggi sentiasa tersedia.

Hamba Allah ini telah kehilangan rahimnya semenjak usianya awal 40an. Begitulah, jikalau kerap seseorang terutama sekali orang perempuan gemar makan sardin, jawapannya, pelbagai tumor seperti fibroid di dalam rahim akan insya-Allah diberikan oleh Allah. Fibroid sebenarnya adalah sejenis kanser benign yang tidak merebak ke bahagian lain tubuh. Sebenarnya berdasarkan pemerhatian- pemerhatian lalu ini boleh dirumuskan seolah-olah di dalam tin ikan sardin terdapat sejenis bahan kimia yang bersifat karsinogen (bahan kimia penyebab kanser). Apabila kerap dan sudah cukup tempuhnya, ia akan menyebabkan tumor atau kanser samaada benign atau malignan. Namun dalam pemerhatian saya ia banyak menyebabkan fibroid dalam rahim dan tumor.

Antara sampel kajian saya yang suka dan kerap makan sardin ialah seorang hamba Allah yang secara tiba-tiba sewaktu mengandungkan anak keduanya iaitu seorang anak perempuan tiba-tiba mengidam makan ikan sardin. Hampir setiap hari sepanjang mengandungkan anak perempuannya ini hamba Allah ini akan makan ikan sardin. Akibat dari tabiaat ini, sebaik sahaja aak perempuan keduanya ini dilahirkan, terdapat ketumbuhan pada rahim bayi perempuan ini. Pembedahan terpaksa dilakukan ketika bayi ini berusia kalau tidak silap saya 3 bulan. Begitulah azab diperolehi dari tabiaat gemar makan ikan sardin.

Namun saya bersyukur kepada Allah swt kerana sebenarnya isu makan ikan sardin inilah yang antara menjadi punca sehingga akhirnya hamba Allah ini belajar ilmu agama dari saya sehingga pelbagai amalan syirik dan tangkalnya alhamdulillah telah dapat dibuang. Hamba Allah ini kini alhamdulillah telah menjadi antara murid saya yang banyak sekali mendapat pelbagai rahmat dari Allah walaupun dahulunya jahil.

Sebagai latihan pengukuhan kepada para pembaca budiman semua, cuba lah buat sedikit kajian ke atas mana-mana kenalan atau saudara mara yang pernah mengalami sebarang kes tumor atau fibroid dan selepas itu kajilah sejarah permakanan mereka ini. Kemungkinan besar mereka ini memang gemar dan kerap makan ikan sardin. Dengan itu marilah pembaca sekelian memboikot makan ikan sardin semoga insya-Allah dijauhkan Allah dari terkena sebarang penyakit berkaitan tumor, fibroid atau sebarang penyakit kanser lainnya.

Sekian untuk kali ini. INGAT, jangan makan ikan sardin.

Setakat mana kebenaranya

Wassalam wallahualam





Mak aih! Panjang giler! First time aku baca, macam tak logik je.. Sebab macam mana tulang lembut, tapi isi kat luar elok je.. Then,tengok yang share notes ada yang dari sebuah syarikat MLM. Ingat tak dulu pasal pad boleh menyebabkan kanser rahim? Masa tu punya lah cuak! Tapi, aku tak beli pon yang herba tu. Sampai sekarang aku percaya sampailah tahun ni aku terbaca, tu taktik orang MLM nak lakukan produk dia.


Ceh!! Aku dah lah senang kena tipu 


T____________T


So, kali ni tak mau tertipu dah!! Then, aku search wikipedia, and i found these:





Sardines are rich in nutrients. They are commonly sold canned, but fresh sardines are often grilled, pickled or smoked.


Tak Nak Komen, LIKE Pon Boleh :)

Sudah Baca Harap Balas :)

Related Posts with Thumbnails