Resepi Bulan Ramadhan: Asam Pedas Ikan Patin Pahang

Assalammualaikum,

Hobi saya memang sejak azali berkenaan shopping, travel, reading & food. So sebagai penggemar makanan, either saya review tempat makan atau pon up resepi dalam ni. Saja nak ingatkan diri sendiri resepi mana nak guna kalau next time nak masak, sambil-sambil boleh mudahkan urusan orang lain.

Dah selalu sangat sebelum ni guna satu-satu resepi tu lepas tu tak ingat yang mana dah. Resepi yang saya share ialah resepi yang memang saya dah try. Biasanya saya pilih resepi yang simple-simple je sebab nak cepat untuk berbuka. Resepi ni memang sesuai untuk yang baru kahwin jugak.


Gini la rupa masakan semalam. Captured dari IG sendiri je sebab dah ada sekali dengan caption. Resepi ni asal dari SINI, saya olah sikit je.

Bahan - bahan :

ikan patin seekor
10-12 cili padi merah *
1 cm kunyit *
1 labu bawang besar *
3 cm lengkuas
1 batang serai
4 kpg asam keping
1 sudu besar cili kisar
4 batang bendi
garam secukup rasa


Cara-cara masak:

  1. Cuci patin dengan merendamnya sekejap di dalam air asam jawa atau limau nipis.
  2. Kisar bahan bertanda *
  3. Titik serai & lengkuas
  4. Masukkan ikan, bahan -bahan kisar, serai, lengkuas dan asam keping ke dalam kuali.
  5. Masukkan air sampai ikan tenggelam.
  6. Masukkan garam dan renehkan dengan api sederhana hingga menggelegak.
  7. Agak-agak nak masak, masukkan bendi.
  8. Dah boleh angkat selepas bendi masak sampai lembut.
  9. Hidangkan!
Mudah je kan? Kalau dah try nanti jangan lupa tinggal komen. Lepas ni saya nak try resepi Asam Pedas Pahang atau asam pedas rebus ni guna resepi ni pulak. Saya selalu jugak guna resepi beliau sebab simple, mudah & sedap. Nanti saya nak share resepi tom yam yang saya jumpa yang memang sedap giler!



Tak Nak Komen, LIKE Pon Boleh :)

Sudah Baca Harap Balas :)

Related Posts with Thumbnails