Kerjaya Photographer Bagi Perempuan?

Assalammualaikum~

Dah lama betul laa tak tulis blog.. Kalau perasan kat belah kanan tu umur forever 21 uols.. Padahal dah jejak 23 dah.. Setiap kali teringat blog, setiap kali tu rasa nak menaip.. Apakan daya aku manusia yang punyai sel-sel otak yang lemah amat.. Klik je new post, dia jadi blur-blur gituh.. Bab baca gosip no.1..

Balik semula pada tajuk.. Oh sebelum tu nak cakap, ramai yang tanya ok ke belajar kat MSU.. Hmm, boleh tak tunggu aku grad dulu? Sebab ada mende yang tak best gak nak kongsi, kang kalau tersalah cakap xdapat grad pulak.. Nangesss.. Tapi kesian pulak yang dah tanya tu..

So, balik pada topik.. Best ke kerja jurugambar ni? Perempuan boleh buat ke? Jawapan first tu depends pada minat masing-masing la.. Perempuan boleh je buat, cuma diakui, lelaki lagi bagus hasil kerjanya..

Nak cerita pengalaman, actually jadi photographer, dalam kes aku wedding photographer, ni penattt sangat tau.. Dengar macam best kan ambil gambar orang je. Tapiii, setiap masa kene berdiri, gerak sana-sini.. Mana boleh duduk mehh, nampak macam xbuat kerja walaupon sebenarnya dah ambil banyak gambar.. Kedua, idea kene banyak..Especially untuk gambar-gambar pre-wedding/post-wedding.. Ketiga, mulut kena ramah, yang ni aku susah sikit kalau hari pertama.. Kalau senyapp pastu malu-malu memang xsesuai sebab gaya pengantin nanti berdasarkan arahan photographer.. Lagi satu, kena pantas!

Lepas tu, banyak kan belajar dari gambar photographer yang lain dan kena pandai photoshop.. Yang ni aku memang terima kasih kat Sarah sebab banyak ajar aku.. Tapi kan, dah lama tak guna errr macam dah lupa la wehh..


Tu lah sikit sebanyak yang aku rasa masa jadi wedding photographer beberapa bulan yang lepas.. Dah kering idea nak tulis apa.. Layan je la gambar-gambar yang aku tangkap..

Ni first aku ikut sheifa bridal as second/third photographer. Banyak belajar dari Sham.





Yang ni pulak first time jadi officially-alone photog.. Banyak silap gak masa ni tapi, dari kesilapan-kesilapan tu lah boleh tau teknik-teknik yang betul. Dari first job ni lah aku belajar gambar apa yang penting, yang sepatutnya ada masa wedding. Lagi 1, amat lah penting ada speed light, multi lens, ambil gambar banyak-banyak..






Yang ketiga wedding housemate, Kak Noney. Yang ni bukan official pon, saja suka-suka so tak banyak gambar.






Yang ni yang latest dan betul-betul ikut pengantin 3 hari, dari nikah, malam berinai, sanding, post-wedding, outdoor.. Fuhhh penat! tapi puas hati!











Last but not least, jangan lupa ambil gambar sebanyak yang boleh! Sebab kadang-kadang kita rasa gambar dah ok tau, bila masuk laptop macam tak banyak yang cantik-cantik.. Tapi, kalau banyak gilerr memang pening sangat nak pilih gambar yang mana!

Cabaran : Bila mana pengantin tak nak pose/tak nak dengar arahan untuk dapatkan gambar yang cantik!
Tak Nak Komen, LIKE Pon Boleh :)

Sudah Baca Harap Balas :)

Fizz Fairuz Putus Tunang - Tunangku Isteri Orang








Kuala Lumpur: Pertunangan Fizz Fairuz hanya bertahan seminggu apabila pelakon itu memutuskan ikatan dengan tunangnya Ahad lalu, selepas mengetahui wanita berkenaan rupa-rupanya sudah bersuami.

“Saya benar-benar tertipu dan tidak menyangka tunang saya itu isteri orang,” kata Fizz, 34, semalam.

Pertunangan Fizz secara diam-diam dengan seorang wanita berusia 26 tahun di Kuantan, Pahang pada 10 Februari lalu, mengejutkan banyak pihak kerana sebelum ini dia hangat bercinta dengan pelakon, Almy Nadia, 27, sejak tujuh tahun lalu.

“Saya tidak menyangka perkara sebegini berlaku dan kehidupan saya seolah-olah ‘diatur’ oleh dia (bekas tunangnya) sejak kami berkenalan setahun lalu,” katanya yang menyifatkan kemungkinan dia terkena buatan orang.

  Fizz berkata, empat hari selepas bertunang iaitu pada Khamis lalu, baru dia tahu tunangannya itu isteri kedua seorang usahawan berusia 40-an dan mereka bernikah di selatan Thailand beberapa tahun lalu.




Tak Nak Komen, LIKE Pon Boleh :)

Sudah Baca Harap Balas :)

Top 10 Beg Tangan Wanita Paling Mahal 2013

Assalammualaikum~


Secara jujur, aku sangat gila handbag. Ada certain orang kan gila kasut. Aku ada member yang memang gila kasut sampai berkotak-kotak dia beli, tapi tak semua dia pakai. Sebut pasal handbag, aku memang gila handbag Roxy especially wallet dia. Tapi, menyesal tak beli handbag bowling Charles & Keith yang design before ni. Sangat-sangat menyesal sebab masa belek-belek tu rasa saiz dia macam besar je. Tapi, haritu ada budak ni pakai cantik gila!! Huwaaa! Puas cari memang tak ada dah.

10. Fendi Selleria Bag - RM117629.00



Description: It has a lot of space to keep a wallet in which you can keep your money safe, cell phone, some makeup stuff etc. It can be especially on order with sable and chinchilla which are the most expensive and rare most skins of animals.

09. Gadino Bag by Hilde Palladino - RM119083.88


08. LV tribute Patchwork Bag - RM130011.00



The Tribute Patchwork was created with the idea of paying tribute to some of LV’s  handbags that were released in the past, thus, the different bags and purses that you see that were fused together to form one bag. It also sports a gold chain, a $42,000 price tag and its rarity of having only 24 pieces made add more value to the stock of this celebrity handbag.

07. Leiber Precious Rose Bag - RM284786.00



There is only one quantity of this bag available in this world. Its body has a perfect shape of a beautiful pink rose. This bag has 1,016 diamonds with the total of 42.56 carats, 1,169 pink sapphires and 800 tourmaline’s embellished on its body.
 

6. Hermes Matte Crocodile Birkin Bag – RM371460.00





This beautiful handbag is named after a British singer/actress Jane Birkin. The bag skin is made from crocodile skin itself. It is also available in a cheaper version worth of $5000. The clasps of the total of its body have 10 carats of white diamonds on its front.

5. Urban Satchel Louis Vuitton Bag - RM464325.00


It is basically a sort of trash and junk type of stuff made in such a way that it is created from almost all types of City junks and some sort of raw junk e.g. water bottles, tea bags, cigarette packets and band aid. The bag contains Green environment mission and recycle. 

4. Lana Marks Cleopatra Bag – RM
773875.00




3. The Chanel “Diamond Forever” Classic Handbag – RM
807925.50



There are only 13 limited editions of this handbag made worldwide and USA has 5 of them. This handbag contains 334 diamonds with a total of 3.56 carats contained in 18-carat pure white gold. Also the shoulder straps of the handbag are made from white gold. 
Its price is worth of $261,000.

2. The Hermes Birkin Bag Created by Japanese Designer Ginza Tanaka – RM
5571900.00


A Japanese designer created this expensive handbag for rich ladies, which contains 2,000 diamonds and most of the material used in the bag is platinum. It contains a unique beauty with its strip which can be detached and can be worn as a bracelet or necklace. Its price worth is $1,800,000.

1.  Mouawad’s 1001 Nights Diamond Purse – RM
11762900.00


1001 Nights Diamond handbag has been recorded in the Guinness Book of World Records as it the most expensive and pretties handbag among all other for which any women would go dying. It carries 4,517 diamonds and 18-carat of gold in its skin and its worthiest price is $3,800,000.

Yang mana yang korang suka? Yang no 5 tu macam pelik jeee.. Actually its worth money buying designer handbags ni. Aku bukan lah cakap suruh beli yang mahal-mahal macam Chanel, LV, Gucci tu.. Tapi, brand macam Roxy, Mango, Charles & Keith etc pun dah cukup. Sebab aku pernah beli yang harga RM35 tak sampai seminngu dah putus tali. Tapi, depends lah, ada orang suka tukar-tukar handbag, so memang suka beli yang biasa-biasa dalam kuantiti yang banyak kan? Tapi, kalau sekali dah beli yang mahal, tak rasa nak tukar dah sebab sayang duit dah labur ratus pada handbag tu, sampai lah bag tu koyak/rosak!


Tak Nak Komen, LIKE Pon Boleh :)

Sudah Baca Harap Balas :)

Orang Kedah Pilihan Cinta Fizo Omar.

KUALA LUMPUR: Selepas berteka-teki mengenai hubungan cintanya, pelakon Fizo Omar akhirnya mengesahkan sedang berkawan dengan seorang wanita berusia 25 tahun yang dikenali sebagai Haas Jaafar.

Fizo, 28, berkata, mereka telah berkenalan selama beberapa tahun sebagai rakan biasa dan baru sahaja menjalinkan hubungan istimewa sejak tiga bulan lalu.

"Saya kalau boleh tidak mahu terlalu mendedahkan hubungan cinta ini tetapi saya mengaku memang sekarang saya sedang bercinta dengan Haas.



"Bagaimanapun hubungan ini masih lagi diperingkat awal dan kami sedang mengenali hati budi masing-masing," jelasnya ketika ditemui pada majlis sambutan ulang tahun ke 52 Datuk Shah Rezza di sini pada Ahad.

Fizo hadir ke majlis berkenaan bersama kekasihnya itu dan tampil mengenakan pakaian dari warna sedondon iaitu putih.

Dalam pada itu, Fizo berkata, sikap memahami wanita berasal dari Kedah itu telah memikat hatinya selain mempunyai pelbagai persamaan membuatkan mereka serasi.

"Buat masa ini terlalu awal untuk bercakap soal kahwin tetapi saya selesa dengan Haas yang cukup sekepala dengan saya. Soal jodoh saya letakkan kepada takdir," jelasnya.

Sementara itu, Haas ketika ditanya mengenai Fizo memberitahu hubungan rapat lelaki itu dengan keluarganya telah memikat hatinya terhadap pelakon itu.

"Fizo sangat mementingkan hubungan kekeluargaan dan sikap tanggungjawabnya telah menambat hati saya malah dia sangat memahami dan ringkas dalam pelbagai perkara," jelasnya yang masih menuntut di Universiti Lim Kok Wing dalam jurusan Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Perniagaan dan Keusahawanan.

Tambah Haas, dia tidak gentar dengan kemungkinan hubungan mereka akan menjadi perhatian dunia hiburan kerana meletakkan sepenuh kepercayaan kepada Fizo.

"Sebelum ini apabila timbul apa-apa perkara mellibatkannya, dia akan terangkan kepada saya situasi sebenar dan saya pula jenis yang tidak kisah dan faham kerjayanya sebagai pelakon," jelasnya.

Dalam perkembangan lain, Fizo memberitahu perniagaan Hot Burger yang diusahakan sejak beberapa bulan lalu berjaya mengembangkan cawangan sehingga 30 buah gerai dan akan terus memperluaskannya pada tahun ini.

"Alhamdulillah sambutan cukup memberangsangkan dan semakin ramai belia yang menunjukkan minat untuk berniaga Hot Burger di kawasan mereka.

"Cuma timbul sedikit salah faham apabila ramai yang menyangka saya duta kepada jenama itu sebaliknya saya adalah pemiliknya," jelasnya.

Masih aktif berlakon, Fizo berkata, dia bakal muncul dengan sebuah filem bertajuk Isyarat Cinta selain baru selesai menjalani penggambaran drama Surat Dari Langit Biru dan telefilem Nur Sarah.

Tak Nak Komen, LIKE Pon Boleh :)

Sudah Baca Harap Balas :)

Tahniah! Memey Selamat Lahirkan Anak - Mohamed Darwisz Hakim

Tahniah diucapkan kepada pelakon, Memey Suhaiza yang telah selamat bersalin anak lelaki pada jam 9.55 malam, 1 Februari 2013 di Dewan Bersalin Muslimah Sunway Gombak.

Bayi lelaki yang diberi nama Mohamed Darwisz Hakim itu dilahirkan secara normal dan ia dua minggu awal dari tarikh Memey dijangka bersalin.

"Alhamdulillah, semuanya selamat.  Doa saya untuk bersalin secara normal dimakbulkan.  Abang Norman menemani saya di bilik bersalin dari awal sehinggalah saya selamat melahirkan," kongsi Memey yang turut ditemani oleh Danish yang merupakan anak sulung Norman bersama Abby.

Anak lelaki yang baru dilahirkan itu merupakan anak keempat Norman Hakim.  Sebelum ini, dia telah memiliki tiga orang cahaya mata hasil perkahwinan pertamanya bersama Abby Abadi.


Tak Nak Komen, LIKE Pon Boleh :)

Sudah Baca Harap Balas :)

70 tahun solat salah kiblat

MELAKA TENGAH - Sebuah masjid berusia lebih 70 tahun di sini dikesan melakukan kesalahan dalam penetapan arah kiblat.

Imam satu Masjid Al-Ehsan, Bukit Baru, Sabtu Kina berkata, kesalahan arah lebih kurang 10 sentimeter terpesong dari arah kiblat sebenar yang sepatutnya mencondong ke kiri berlaku sepanjang usia masjid itu.




Menurutnya, ia mula dikesan semasa bermulanya projek penambahan bangunan masjid penghujung tahun lalu oleh pelukis pelan, sekali gus mendapat perhatian Majlis Agama Islam Melaka (Maim).

“Kita segera atasi keadaan itu dengan memasang pita pelekat penanda arah kiblat sebenar bagi mengelak kekeliruan jemaah,” katanya ketika ditemui di kediamannya di Kampung Paya Ikan, semalam.

Sabtu yang menjadi imam sejak 17 tahun lalu bagaimanapun berkata, ia kesilapan tidak disengajakan berdasarkan faktor usia masjid mula dibina sejak tahun 1940-an.

Terdahulu, masjid warisan itu tidak dirobohkan, sebaliknya akan dinaik taraf sebahagian bangunan bagi keselesaan lebih 1,000 jemaah.

Sementara itu, salah seorang jemaah masjid tersebut, Abdul Wahab Baba, 55, berkata, dia berharap pihak bertanggungjawab dapat melakukan pemeriksaan di semua masjid lama di negeri ini.

“Semak semula arah kiblat di masjid lama kerana kita tak mahu sembahyang dengan kiblat tidak betul,” katanya.

Terdahulu, Pengerusi Maim, Datuk Seri Mohd Ali Rustam berkata, beliau sudah maklum berkaitan perkara itu dan kesalahan terbabit adalah tidak disengajakan.

“Mungkin ada silap sedikit dan boleh dibaiki kecuali kita sengajakan, itu satu kesalahan. Sama juga seperti kita sembahyang di hotel luar negara yang mungkin boleh tersilap arah kiblat,” katanya.

Sementara itu, umat Islam yang pernah menunaikan solat di Masjid Al Ehsan, Bukit Baru dinasihatkan tidak perlu risau dengan solat mereka.

Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam negeri, Datuk Yaakub Md Amin berkata, biarpun kesalahan arah kiblat berlaku, namun hukum sembahyangnya adalah sah.

Menurutnya, ia tidak menyalahi apa-apa kesalahan kerana yang penting niat untuk menunaikan solat.

“Zaman dahulu, kita tiada teknologi canggih untuk menentukan arah kiblat tepat dan hasilnya mendapat arah yang tidak terlalu tepat.

“Berbeza sekarang, kita ada alat canggih dengan pelbagai penggunaan sistem yang baru,” katanya.

Sumber: Sinar Harian
Tak Nak Komen, LIKE Pon Boleh :)

Sudah Baca Harap Balas :)

Cartoon University







sumber:college humor
Tak Nak Komen, LIKE Pon Boleh :)

Sudah Baca Harap Balas :)

Related Posts with Thumbnails