Jom Kenal Apa Itu Alexa Rank Dan Page Rank ;)

Sebenarnya post ni dah lama aku nak buat. Sejak Alexa Rank aku kurang dari sejuta. Dan sekarang Alhamdulillah dah cecah  600k++ je.. Aku ingat lagi dulu masa mula-mula aku join Gengblogger aku tak tahu pon apa mende lar Alexa rank dan page rank. Kan ada Daus bukak thread kat GB tu kan. Tu sebenarnye thread lama tu.




So, first nak kenalkan Alexa rank kat korang semua. Alexa Rank tu adalah powerful satu tool untuk check kekuatan/popularity blog atau website korang. Alexa rank merupakan tool yang tepat dan berguna untuk ukur popularity blog korang. Makin banyak trafik, makin rendah Alexa Rank untuk blog/website korang.

Dan perlu diingat, makin kurang ranking sesebuah blog, makin hebat lah blog tu. Contoh: Google.com (rank:1) dan Yahoo.com (rank:2) maka, Google lagi hebat!

Nak tahu Alexa Rank korang? Check kat sini.


Sekarang nak kenalkan dengan PageRank(PR) lak. PageRank dicipta oleh founder Google iaitu Larry Page dan Sergey Brin di Stanford. Tujuan PageRank ni untuk check kepentingan sesuatu blog/website. Sebenarnya agak susah nak faham mengenai PageRank ni memandangkan PageRank menggunakan konsep "algorithm". PageRank terbalik dengan Alexa Rank sebab makin tinggi PageRank, makin hebat blog/web itu.

adiah untuk nas ;)


Makin banyak site yang linking dengan blog/web kita, makin tinggi PageRank. Tapi, ada beberapa kes yang blog lagi banyak link,tapi dapat PageRank rendah. Kedudukan entri/post kita dalam blog pon mainkan peranan. Kalau kita punya entri dapat first page, makin tinggi PageRank.

Last, kalau korang nak tahu berapa banyak page yang Google index dari website korang, cuma search "site:yourdomain.com" di Google. Contoh untuk blog ni "site:ecar182.blogspot.com".

Untuk tahu PR blog korang, check kat sini. Tapi, pastikan blog korang dah diindex oleh Google!

p/s: Dah berapa PR dan Alexa Rank korang?? ;D


Tak Nak Komen, LIKE Pon Boleh :)

Sudah Baca Harap Balas :)

10 budak cute cakap:

kenwooi said... Reply To This Comment

thanks for the info =)

WZulhilmi said... Reply To This Comment

Alexa Rank = 3 juta lebih
PR = 0

wakaka.. Tak hebat langsung blog aku. Btw thanks for the info!! :)

e~car182 said... Reply To This Comment

kenwooi:surely u noe more than dia ;)

zul:tape,,lama2 nanti orait lah tu ;)

Hizami Rahim said... Reply To This Comment

alexa rank: 400 000++

PR: 2

hehe.
thanks for the info.
good one.
;)

e~car182 said... Reply To This Comment

hizami:haish!blog kamu mmg tip t0p! ;)

RanDomApple$ said... Reply To This Comment

pagerank! now i know what is it! XD

~Blabberina~ said... Reply To This Comment

kita pun baru jee update topik pasal my Alexa rank n Google PR ni..

TIPS: HOW TO INCREASE BLOG TRAFFIC

~Blabberina~ said... Reply To This Comment

btw,cara nak senang, install je SEOQuake toolbar utk sentiasa pantau blog nyer PR n Alexa..best tau..

nas said... Reply To This Comment

hahaha...nas da wat da page rank..tapi xde lak...ermm..alexa pown da wat...ahahahaha...ade nama aku terpapar kat entry ko..ahahhaha..:)

purplish.pink said... Reply To This Comment

alexa rank: 5 juta lebih. gile lopek ah. haha.

Related Posts with Thumbnails