Tutorial : Cara Tukar Background Image Pada Blog

Assalammualaikum~

Rasanya ni tutorial kedua aku buat. Untuk tutorial pertama, boleh klik SINI. Macam hampeh je. Terabur habis! Haritu member aku ada mintak macam mana nak letak button facebook tu. Tapi, aku tak buat-buat pon. Bersalah betul rasa. Sebab baru aku tahu nak buat tutorial tak semudah yang disangka.

http://www.smileycodes.info


Memandangkan aku tengah rajin (tak de keje sebenarnya) dan baru lepas edit blog,nak kongsi cara tukar gambar background blog. Kat sini ada 2 cara.

Cara pertama: 


Jangan lupa backup template asal dulu. Butang kat atas belah kanan.

1. Login blogger, Template ---> Edit HTML ---> Tick pada Expand Widget Template.

2. Tekan Ctrl+F pada keyboard dan paste kod ni dalam kotak kecik tu.

body {

3. Nanti akan keluar macam ni kat bawah dia :

background: #FFFFFF ;
  margin: 0;
  padding: 0px;


4. So, nak tukar background image, edit dekat background tu. Macam code kat bawah ni, gantikan perkataan yang warna merah dengan image yang korang nak.

background: #FFFFFF url(LETAK LINK IMAGE)};
  margin: 0;
  padding: 0px;


5. Klik preview. Klau puas hati dan apa-apa error, klik save.

Kelebihan : Image akan loading dulu. Kalau korang perasan,bila bukak blog ni, akan keluar image putih kan? Tu sebab aku guna cara kedua. Rasanya boleh baiki dengan delete code background tu.

Kekurangan : Payah nak cari / lupa kalau dah lama tak edit blog (macam aku.)


Cara kedua pula:

1. Login blogger, Layout ---> Add a gadget ---> HTML/Javascript

2. Copy paste code bawah ni dalam kotak HTML tadi:

<br /><br /><style type="text/css">body {background-image:url("LETAK LINK IMAGE"); background-position: center; background-repeat: repeat; background-attachment: fixed; }</style>

3. Macam cara pertama, gantikan perkataan yang warna merah dengan image yang korang nak.

4. Dah puas hati, jangan lupa tekan save.

Kelebihan : Senang nak cari bila nak tukar background baru.

Kekurangan : Background keluar lambat sikit. Nampak tak kemas. Maybe blog aku je kot..


http://www.smileycodes.info
Nikmatilah background baru korang korang puas-puas!

Anyway, chomel tak background baru? Cantik tak menubar baru? Hehehe

p/s : Maaf ler kalau tak jadi. Saya budak baru belajar..Hehe..

http://www.smileycodes.info


Tak Nak Komen, LIKE Pon Boleh :)

Sudah Baca Harap Balas :)

2 budak cute cakap:

IFfa_NAsyIRah said... Reply To This Comment

thank you for this tutorial.
Step kedua tu menjadi. Thanks sangat.. ^_^

iffa said... Reply To This Comment

thank you for this tutorial.
Cara yang kedua tu menjadi. Thanks sangat.. ^_^

Related Posts with Thumbnails