Earth Hour 2010: Kenapa Aku Rasa Macam Malas Nak Sokong Dan Betul Ke Boleh Kurangkan Pemanasan Global?

Harini belog ini berusia SEBULAN! weeE~~









http://www.cute-smiley.comAku tahu dah ramai yang tulis entri pasal ni kan? Tapi aku nak jugak tulis. Sebab apa? Nanti aku bagitahu kat hujung entri. Aku bukan sokong dan tak sokong kempen ni sebenarnya.. Er, maksud aku, aku sokong tanda setuju tapi aku tutup lampu je la. Yang lain-lain aku bukak.*Yang lain-lain bermaksud suis yang lain ye* Ramai orang salah faham konsep kempen ni sebenarnya.. Meh aku nak citer sikit..

Setelah puas aku godek-godek kat tenet a.k.a google, akhirnya aku dapat jawapan yang aku cari. Betul ke Earth Hour boleh kurangkan pemanasan global? Jawapan ya dan tidak! Sebenarnya kempen ni bukanlah bermaksud

kita sokong = tutup lampu sejam = lower the global warming

 Kempen ni tak direct macam tu. Tapi..

  kita sokong = kita turn off light = vote for earth = lower the global warming

Fakta dari  http://earthhour.org.my/ sendiri:
~ Swithcing off your lights is a vote for Earth, or leaving them on is a vote for global warming.

http://www.cute-smiley.comMaksudnya, kempen ni menunjukkan sokongan kita terhadap bumi. Tu je. Bukannya korang tutup lampu sejam, bila bukak balik lampu kul 9.30 tiba-tiba korang rasa sejuk macam kat Cameron Highlands,udara terasa nyaman ataupon pokok mangga belakang rumah yg hidup segan mati tak mau tiba-tiba jadi subur. Bukan bukan bukan! Dan kempen ni bermaksud bukan lah nak suruh duk bergelap macam orang buta pastu tahan panas dan nyamuk. *nyamuk gatal tak diambil kira* Contoh kalau kat rumah ruang tamu ada 10 lampu, so harini on 1 je. Yg 9 lg padam.

Second fact from http://earthhour.org.my/:
~This meeting will determine official government policies to take action against global warming, which will replace Kyoto Protocol.

http://www.cute-smiley.comBagi aku kalau betul-betul nak buat, better buat kempen tutup suis air-cond dan peti ais untuk sejam. Ye, aku tahu kalau off suis peti ais makanan akan busuk. Tapi, kalau betul-betul sayang bumi boleh la buat. Air-cond dan peti ais tu lah penyumbang utama pemanasan global. Tak percaya boleh bukak buku Biology Form 5. Lagi penyumbang terdekat aerosol. Ni semua keluarkan CFC- Cluoro Fluoro Carbon *alamak!tak ingat ejaan sebenar* CFC ni penyebeb utama global warming. Ok,cukup dah beri fakta sains. Kang bosan pulak. Silap hari bulan kempen ni boleh datangkan keburukan sebab asap lilin, rokok and so on. *banyak lagi sebenarnya tapi nanti panjang lak entri ni*

http://www.cute-smiley.comLagi satu, kesian pulak TNB.. Rugi besar mereka. Sebab mereka dah beli power dari IPP (Independent Power Plant). Konsep ni sama macam korang dah beli produk borong dari pengeluar. Tapi barang tu akan expired pada 28 Mac. Pada 28 Mac, ramai customer boikot produk korang tu. Padahal hari-hari biasa ramai yang beli. So,korang dah rugi besar kat situ. Nak jual balik dah tak boleh. Tapi, aku tetap tutup lampu untuk malam ni. Sebagai vote kepada bumi. *Tapi suis lain mungkin tak tutup kot* So, jom tutup lampu! Tinggalkan AF bodoh yang tahu nangis-nangis je! Nyanyi tak ada lah sedap mana pon..ok,stop! Bab AF boleh buat entri lain.

Jawapan kepada soalan kat atas..Kenapa tiba-tiba aku nak tulis pasal ni ek? Sebab sebenarnya tadi baru lepas argue dgn someone pasal ni! dush! dush! Bukan saya tak nak sokong lar! And bukan tak nak cakap tadi tapi awak tu excited+garang sgt!
http://www.cute-smiley.com

p/s : entri ni mungkin dipublish after earth hour da abes or AF dah tamat adegan nanges-nanges manja sbb tiba2 wireless tak ada! demn!!

Tak Nak Komen, LIKE Pon Boleh :)

Sudah Baca Harap Balas :)

33 budak cute cakap:

ZACK ENTRY said... Reply To This Comment

wah!pasal ni pon gaduh..act tutup tak tutup pon sama gak..kita kalo tutup pon, ngah malam..tak effeck banyak pon..rilek lar, kalo tak tutup pon bukannya kene saman pon..=)

e~car182 said... Reply To This Comment

haha!beliau lah excited sgt dgn kempen ni!

Sky0ne said... Reply To This Comment

komen ini ditaip dlm gelap..sapot sdapot...hehe

e~car182 said... Reply To This Comment

haha!sakit mata ngadap laptop taip gelap..

Sky0ne said... Reply To This Comment

nasib baik ada lampu usb...hihi

e~car182 said... Reply To This Comment

alamak..takde lampu usb..maka terpaksa on suis lampu yg mana ada ;p

silencer@chaie said... Reply To This Comment

haha... xpe2.. pape pendapat pon kita terima je lah. asalkan bole bawak kebaikan. kalo jus terus ignore n xnak sokong tuh bole pikir sendirik la.. hehe

ojato_marselo said... Reply To This Comment

huh..tdi xtutup lampu pon..sbb mata da tutup dulu..sedar2 da kol 11 =P

hans said... Reply To This Comment

aku tadi busy plak
terlupa nak padam lampu
hahaha

e~car182 said... Reply To This Comment

silencer:tol tu..padam lampu je kan?tak susah..;)

e~car182 said... Reply To This Comment

ojato & hans : amboi~ alasan..
hehe..td da tutop kejap..tp sakit lak mata ngadap laptop dlm gelap..hehe

.::WaNiE::. said... Reply To This Comment

tetiba wifi xdek? hahahahah kesiann

wani tutup lampu rumah dan pergi bersiar2 kat soping kompleks kakakaka

e~car182 said... Reply To This Comment

tu lar..seb bek tak ilang ngah edit entry..

erk..shoppin komplex mana 2? ;p

Mr.Z said... Reply To This Comment

Why x wat je benda ni tiap2 hari..baru syok..bergelap la beramai2..haha :D

e~car182 said... Reply To This Comment

mr Z:ko mmg lelaki sejati!haha!

kenwooi said... Reply To This Comment

for me, earth hour just came and passed by like that.. nothing special =)

e~car182 said... Reply To This Comment

yeah..sometimes i think its such a waste..

cEro said... Reply To This Comment

setgh org yg tak sokong tu,
aku agak pelik..
knapa nk pertikaikan mujarab ke tak mujarab??
tutup lampu sejam je pon, ape masalah??

yg lg best, ade blog mane ntah bg alasan taknak sokong earth hour sbb takut org wat maksiat mase earth hour..
bukak lampu je byk kondom..
aku ketawa..
kalo nk berzina, kena tunggu earth hour ke??
bile2 mase je beb..
ikut nafsu, mane nk tunggu earth hour pon..

mgkin korg tak paham, tutup lampu waktu earth hour adalah simbolik!!
bace web, bukak wikipedia, baru tulis fakta..
hehheheh

e~car182 said... Reply To This Comment

owh,,aku ada baca blog yg pasal zina tu,,
agak tak logik gk sebenrnya..huhu

yup2..ni vote for the earth je..

© The Little said... Reply To This Comment

aku hari2 sokong earth hour ni. tutup lampu sebelum tido. :P

Rienz said... Reply To This Comment

sokong per yang cero cakap..hehehe

zaiMi said... Reply To This Comment

betul la tu yang ko cakap. tutup lampu tanda sokongan. bukan nak hapuskan global warming serta-merta. tak sangka ramai lagi yang tak faham tujuan earth hour yang sebenar. takpelah benda dah lepas. tahun depan kita argue lagi. hehe

e~car182 said... Reply To This Comment

little:eh,aku pon sama ;p

e~car182 said... Reply To This Comment

zaimi:tu ler..
diaorg tu tak paham..
tu tak nak tutup lampu..
lain kali cari dulu maklumat kat google..

ok2..taon dpn kita sama team ;p

F I T said... Reply To This Comment

earth hour ni simbolik la..bukannya direct bleh tengok kesannya..so sokong la earth hour..kalau kita bersatu dalam earth hour ni mungkin kita leh bersatu menentang pembalakan haram serta menambahkan pokok-pokok dibumi ni.. :)

e~car182 said... Reply To This Comment

betul tu..tp yg tak nak sokong tu fikir tutup lampu=kurang global warming..

aku cakap malas nak sokong,tp aku sokong je ;D

F I T said... Reply To This Comment

erm tak tutup lampu pun takpe janji sokong dihati hehe

Nurul a.k.a Riko said... Reply To This Comment

Hi...salam perkenalan.

Nice blog. Happy blogging!

e~car182 said... Reply To This Comment

thnx nurul ;)

Azizul Luqman said... Reply To This Comment

hahaha...
sokong tu blh., tp kalo bab kurang kn pemanasan tu., xtaw lah plak...
WWF sndri ckp yg bnde ni just simbolik je...

aku sndri xsokong, psl aku terlibat dgn industrial refrigeration...
hari² aku lepas kan gas r22(hydrochlorofluorocarbon/HCFC-22),
nk yg lg dasat r717(ammonia/nh3)...

hahahaha...
aku lah perosak bumi... :))

e~car182 said... Reply To This Comment

cis!!kau rupanya..hehe..
a'ah,,ni sombolik je..
tanda kita sokong ;)

.::cik kutip::. said... Reply To This Comment

entry y sungguh comel..(^_^)
p/s::sayer setia menyokong earth hour..
ayuh selamat kan bumi!!!!(semangat)
hahahahaha..

e~car182 said... Reply To This Comment

cik kutip:thnx! ;)
bagus kalau semua orang macam cik kutip ni ;)

Related Posts with Thumbnails