Prevent From Phishing Site: Beware! Perbezaan Http dengan Https

Maklumat ni aku jumpa dekat tagged. Aku rasa agak penting untuk korang tahu. Memang penting pon! Especially bila masuk Maybank2u dengan CIMB click. 



Perbezaan antara http dan https HTTP adalah singkatan dari HyperText Transport Protocol, iaitu salah satu protokol yang mengandungi bahasa yang difahami antara webserver dan klien (web browser di pc).



Jadi apa perbezaan huruf S yang membezakan antara HTTP dan HTTPS?

S adalah singkatan daripada Secure. Jika anda mengunjungi laman Web , lihatlah alamat di web browser, ia akan biasanya dimulai dengan ini: http://.

Ini bererti bahawa website ini berbicara dengan menggunakan pelayar biasa yang tidak selamat.

Dengan kata lain, ada kemungkinan ada seseorang yang sedang sekodeng pada komputer anda semasa perbualan dengan website.

Jika korang mengisi borang di laman web tersebut, seseorang mungkin melihat maklumat yang anda hantar ke laman tersebut.

Jadi tidak digalakkan untuk kita tidak pernah memasukkan nombor kad kredit anda di laman http!

Tetapi, jika alamat web bermula dengan https: / / , yang pada dasarnya bererti komputer anda sedang berbicara di halaman dalam kod yang selamat dan tiada sesiapa yang dapat sekodeng maklumat anda.

Anda faham mengapa hal ini begitu penting, kan?

Jika sebuah laman web meminta anda untuk memasukkan maklumat kad kredit anda, secara automatik periksa dahulu samaada alamat web bermula dengan https: / / .

Jika tidak, jangan memasukkan maklumat sensitif seperti nombor kad kredit.
Maklumat ini walaupun adalah basic tetapi ramai yang tidak tahu.







Aku pon tak tahu sebelum ni. Tak perasan sangat.So, berhati-hatilah lepas ni ek. Kalau ada alamat website panjang semacam tak payah lah klik.. Sekarang pon setiap kali log in mana-mana website aku akan tengok http atau https.. Hati-hati! Ni contoh web yang secure..


ni contoh yang secure
(browser google chrome)
nanti akan jadi kaler kuning-oren


Tak Nak Komen, LIKE Pon Boleh :)

Sudah Baca Harap Balas :)

9 budak cute cakap:

Hizami Li said... Reply To This Comment

masalahnya,
byk kot url yg takde S tu.
hohO~

Azuan said... Reply To This Comment

cenggitu rupenya~

.::WaNiE::. said... Reply To This Comment

especially kalau bukak website yg melibatkan duit kene note ni kan?

sI tEDI said... Reply To This Comment

TQ perkongsian yg baik

ParkAir said... Reply To This Comment

wow, gud info!

e~car182 said... Reply To This Comment

hizami:kena tgk btol2 masa log in,,

wanie:a'ah,,pastikan alamat web tu skali,,kalau pnjang semacam biasanya phishing site


tedi n park:;)

Ashiya Mizuki said... Reply To This Comment

bru tau ader beza upeY..
tapi macam xpenah nampk plak https 2..
jarang kot...

Muhammad Adam Rayyan said... Reply To This Comment

tima kasey.. domo arigatou.. tengkiu!

e~car182 said... Reply To This Comment

ashiya:byk tp xperasan kot,,nak log in blogger ada jugak,,

adam:welcome!;D

Related Posts with Thumbnails